Offertförfrågan

Christian Hallberg summerar första halvåret 2024

Tempcons koncernchef Christian Hallberg summerar ett händelserikt första halvår av 2024 som inneburit en fortsatt positiv utveckling med många nya spännande affärer och ett nyförvärv.

Se intervjun på vår YouTube-kanal. Du kan också läsa den här nedan.

 

Hur skulle du kort vilja sammanfatta det första halvåret 2024?
Vi har haft en stabil ekonomisk utveckling där vi skördar framgångar av det förändringsarbete som genomfördes under 2023. Vi har växt med både förvärv och nya kunduppdrag. Vi har utvecklat vår organisation genom rekryteringar och konsolidering av verksamheter. Vi har också satsat hårt på vårt hållbarhetsarbete i form av stora investeringar i miljövänliga fordon samt ISO-certifieringar. Allt detta skapar mervärden till våra kunder och samarbetspartners.

Tempcon har ju under de senaste åren jobbat mycket med organisationen och dess utveckling. Vilka nya steg har ni tagit nu under de första sex månaderna av 2024?
Ja, precis som du säger så har vi haft ett tydligt fokus under den senaste tiden på att utveckla och förstärka vår organisation.

Exempelvis har vi i år hälsat tre nya vd:ar välkomna i Tempconkoncernen. Det är Fredrik Persson till Tempcon Norrland, Håkan Landgren till Abbekås Transport & Logistik samt Peter Möller till Klimat-Transport. Två av de tidigare vd:arna finns kvar i organisationen men i nya roller. På det här sättet stärker vi organisationen då ny kompetens kommer till oss. Vi har också tillsatt två vice vd:ar i Linda Backlund på Tommy Nordbergh Åkeri och Thomas Wallin-Jönsson på Abbekås. Både Linda och Thomas har funnits länge i organisationen och har en bred och gedigen kunskap och kan nu med ett tydligare mandat bidra till den fortsatta utvecklingen.

Vi fortsätter också att prioritera vårt försäljningsarbete. Bland annat genom att två nya KAM-roller tillsats genom Tommy Nordbergh Åkeri. Där har vi fått in starka och gedigna kompetenser med lång erfarenhet i branschen genom Fredric Torstensson och Jonas Olsson.

På central nivå fortsätter vi också att utveckla vår organisation och skapa tydlighet och struktur. Vi har bland annat tillsatt en ny tjänst som lönechef i Carmen Larsen som har spetskompetens inom sitt område.

Samtidigt som vi gjort dessa förstärkningar så har vi också konsoliderat och genomfört effektiviseringar i andra delar av organisationen för att minska vår kostnadsbas. I vår bransch är det avgörande att ha en kostnadseffektiv organisation med de bästa medarbetarna.

Under flera år förvärvades ett flertal bolag i snabb följd men under det senaste året har förvärvstempot minskat något. Dock har ni nu under det första halvåret gjort ett nytt förvärv.
Ja, det stämmer. För ett par månader sedan förvärvade vi Cold Star Logistics. En relativt ny aktör med duktiga medarbetare som haft en spännande utvecklingsresa. Cold Star förstärker vår närvaro i Mellansverige och kompletterar vårt befintliga tjänsteutbud med nya transportlösningar.

Förutom förvärvet så har ni också växt organiskt med några nya spännande avtal i vår.
Ja, bland annat så har Widriksson Logistik fått nya och spännande uppdrag för Apotek Hjärtat via Postnord TPL. Vi har också utvecklat samarbetet med IKEA över större geografiska områden.

Erling Andersson Åkeri har kraftigt utvecklat samarbetet med Arla med nya linjer och områden. Ett spännande uppdrag som bevisar att vi levererar kvalitet och att kunderna vill växa tillsammans med oss.

Sedan har ju Tempcon Norrlands stora uppdrag vad gäller fjärr- och distributionstransporter för olika typer av dagligvaror inklusive kylt och fryst över hela Norrland startat i början av året.

Ni satsar nu också stort i Hyllinge, inte många mil härifrån Helsingborg, för att möta upp framtida behov.
Den satsning vi nu gör på en ny, utökad frysanläggning för Syd Frys är den största enskilda satsningen vi gjort på lagersidan med en investering på över 100 miljoner kronor. Med den här satsningen kommer vi mer än fördubbla lagerkapaciteten och utbyggnaden är ett viktigt steg för oss att möta den ökande efterfrågan på frysta produkter från våra kunder.

Hållbarhetsfrågorna och miljön har alltid varit viktiga för Tempcon och ni fortsätter arbetet med att ställa om till en transportsektor som mindre påverkar vår omgivning. Nämn några satsningar inom området som är aktuella just nu.
I samband med nyproduktionen hos Syd Frys i Hyllinge kommer vi att satsa på en solcellsanläggning som kommer bli en av de största i hela regionen. Att driva fryslager kräver mycket energi, speciellt på sommaren, och att då kunna använda en stor mängd egenproducerad el stärker oss i vårt omställningsarbete.

På fordonsidan gör vi en stor satsning på gasfordon inom Erling Andersson och Tommy Nordbergh Åkeri. Vi kommer nog upp i ett 70-tal gasfordon totalt innan året är slut.

Vi satsar även på ytterligare elfordon och vi kör ett 20-tal elfordon redan idag i koncernen.

Vidare så har vi också nyligen genomfört en framgångsrik ISO-certifiering. Alla våra bolag är sedan fler år certifierade enligt fyra ISO-standarder inklusive Kvalitet, Miljö, Livsmedelssäkerhet och Trafiksäkerhet.

Grunden för detta är att vi under åren har ökat insikten i och kunskapen om våra ledningssystem. Resurser har lagts på att utbilda vår personal i dessa frågor och då framför allt våra internrevisorer. Deras arbete ska lyftas fram för den lyckade certifieringen.

Avslutningsvis vill jag passa på att tacka kunder, medarbetare och leverantörer och önska er alla en härlig sommar!

 

Christian Hallberg